|
Autyzm - Białystok Forum rodziców dzieci z autyzmem z Białegostoku i okolic (tylko zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do całości forum)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gucio
Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 22:34, 29 Kwi 2009 Temat postu: Dieta - Różne dania i przepisy |
|
|
W wątku trudne zachowania przeszliśmy do diety i doszedłem do wniosku, że właściwiej będzie jeśli o diecie będziemy pisać osobno. Przepisy, które zamieściłem w tamtym wątku zamieszę ponownie tutaj. Są to przepisy m.in ze szkolenia w Synapsis, od dr Dawidiuk, od dietetyczek, które pracują u dr Cubała-Kucharskiej. Może coś komuś podpasuje.
Przepis na zupę mocy:
Gotować brązowy ryż z bardzo dużą ilością wody pod przykryciem na małym ogniu przez 6 godzin. Po 3 godzinach dodać pokrojoną albo startą marchewkę lub fenkuł ( koper włoski) lub wiejskiego kurczaka i gotować kolejną godzinę. Lepiej niech wody będzie za dużo niż za mało. Powinna się z tego zrobić rzadka zupa. Bardzo ważne jest, aby gotować ją tyle godzin. Jest to niezwykle wzmacniająca, odżywcza i lekko przyswajalna zupa, która wzmacnia energię i krew, harmonizuje trawienie, ma właściwości łagodzące układ trawienny. Najważniejszy w tej zupie jest wywar, który poprzez tak długie gotowanie wchłonął wszelkie niezbędne składniki z użytych produktów.
Przelać zupę do termosu i co jakiś czas podawać dziecku do picia.
Przepis na herbatkę imbirową
Wrzątek, odrobina miodu lub wyciągu z listków stewii, pokrojony kawałek korzenia imbiru, odrobina soku z cytryny. Wrzucać składniki w podanej kolejności w odstępach 2 minutowych, gotować 10- 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Przelać do termosu i podawać.
Ciasteczka ryżowe
- 1/2 szklanki maki ryżowej
- 1/2 szklanki kukurydzianej
- 1/3 szklanki wody
- łyżeczka masła
- 3 łyżki Sinlacu
Sposób przygotowania:
Masło trzeba posiekać z mąka a Sinlac wymieszać z wodą. Potem wszystkie te składniki połączyć – wyrobić, ciasto włożyć do zamrażalnika w foliowym woreczku na 15 min. Po upływie tego czasu- z ciasta formujemy spłaszczone kulki na ok 1cm grubości. Na końcu układamy ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy ok 15 w 220 stopniach C.
Galaretka ananasowa
Agar- agar 1 torebka (4 g), woda 350 ml, 200 ml soku ze świeżego ananasa lub odpowiednio mus z ananasa, 1 łyżeczka stewi.
Wlać do garnka wodę, dodać agar- agar i mieszać do rozpuszczenia, dodać stewię i mieszać. Zdjąć z ognia i powoli dolać sok. W salaterkach ułożyć owoce, włożyć do lodówki aż stężeje. Wyjąć i pokroić w atrakcyjne kształty
Makaron gryczany
O- mąka gryczana
Z- oliwa z oliwek
M- szczypta cynamonu( jak do owoców np. jabłek) lub szczypta pieprzu
W- sól, woda( tyle by ciasto było dość twarde)
Wszystko mieszamy i ugniatamy, rozwałkować i kroić jak na łazanki
Gotować w wodzie z oliwką
Masło orzechowe
Z- orzechy nie solne ziemne sparzone, zmiksowane w młynku do kawy, łyżka miodu i oliwy z oliwek tak by wszystko połączyć
M- szczypta cynamonu
W- szczypta soli
Można też zrobić z migdałów ale muszą być bez skórki.
Mleko Ryżowe
- 4 szkl. wrzątku
- 1 szkl. ugotowanego gorącego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito
lub gazę.
Na śniadanie
rozgotowana kasza jaglana, masełko
sezam prażony i zmielony, migdały drobno posiekane lub zmielone bez skórki, rodzynki suszone na słońcu
starte jabłko lub inne owoce
szczypta cynamonu
Pasta z cieciorki
cieciorkę namaczamy na noc w wodzie, potem gotujemy ją do miękkości
natka pietruszki nie za dużo
wrzątek tak by można było zmiksować cieciorkę i powstała pasta
miksujemy
dodajemy oliwy z oliwek ( lub masła)
pieprz do smaku
sól
Jeśli pasty wyjdzie zbyt dużo można uformować kotleciki, obtoczyć bułce bezglutenowej lub dozwolonej mące i usmażyć małe kotleciki jako danie obiadowe
Zupa z soczewicą
zimna woda
koperek
odrobina wrzątku, majeranek
marchewka, ziemniaki pietruszka
ząbek czosnku, odrobina imbiru
soczewica wcześniej moczona, trochę zmielonego kombu lub kelp
Produkty dodawać we wskazanej kolejności
Kompot zimowy
Wrzątek, suszone sparzone śliwki
Sparzone suszone morele, rodzynki, figi, daktyle, pokrojone słodkie jabłko i gruszka, cynamon.
Kawałek korzenia imbiru, kilka goździków.
Produkty wrzucać w podanej kolejności w odstępach 2 minutowych całość gotować godzinę. Owoce z kompotu można zmiksować i podać jako deser lub z ryżem albo kaszą jaglaną jako danie obiadowe.
Keks z bakaliami
• 2 duże jaja
• 4 dag masła
• 2 łyżki cukru
• 14 dag mąki kukurydzianej (lub 8 dag kukurydzianej i 6 dag ziemniaczanej)
• 3 łyżki mleka
• 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• cukier wanilinowy
• 3 dag rodzynek
• 3 dag suszonych śliwek
• 1 łyżka płatków migdałowych
• tłuszcz do wysmarowania formy
• grysik kukurydziany do wysypania formy
Utrzeć masło z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Z białek ubić pianę. Połączyć utartą masę z pianą, dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, bakalie, a następnie lekko wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 40 minut.
Bułki
3/4 szklanki maki ryżowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej, 1/2 szklanki tapioki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki stewii- wymieszać składniki
W osobnej misce
2 jajka, 1/3 szklanki oleju, ½ szklanki mleka ryżowego- wymieszać
Nagrzać piekarnik do 250 C, zmieszać składniki suche z mokrymi. Ciasto jest dość rzadkie, należy więc wlewać je do foremek wykładanych pergaminem. Można bulki posmarować białkiem i posypać makiem lub sezamem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gucio
Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:04, 29 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Racuchy ryżowo - jaglane (przepis mojej żony).
Po 4 stołowe czubate łyżki ugotowanej na mleku ryżowym na sypko kaszy jaglanej i ryżu brązowego ugotowanego na sypko w wodzie ewentualnie białego, około pół szklanki mleka ryżowego, jedną łyżkę mąki amarantusowej, kilka łyżek mąki ryżowej. Wszystko wymieszać aby powstała gęsta masa (jeżeli wychodzi za rzadkie dodać mąki ryżowej). Smaczne są smażone na oleju ryżowym. Na patelnię nakładać łyżką i formować placki o średnicy około 5-6 cm. Smażyć na lekko złoty kolor. Kazio je lubi posmarowane gruszkami williamsa lub śliwkami ze słoiczka Gerbera lub Hippa. Można spróbować coś zmodyfikować np dodać jajko, drobno pokrojone owoce dodane do masy np jabłko.
Brązowy ryż z ziołami.
1/2 filiżanki dzikiego ryżu, 1/2 filiżanki długoziarnistego brązowego ryżu, 4 filizanki wody, szczypta soli, 4-5 gałązek świeżego tymianku lub majeranku, mięty czy pietruszki, obrany cały żąbek czosnku.
Włożyć wszystkie składniki do dużego garnka. Doprowadzić mieszankę do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć prawie całkowicie garnek pokrywką i gotować ok. 35-40 min. aż woda się wchłonie i ryż będzie miękki lecz jędrny.
Sos pomidorowy.
Przegotować kilka pomidorów z tymiankiem, suszonym koprem i innymi suszonymi natkami, kminkiem, oregano, pieprzem, ostrą papryką, dosypać trochę soli kamiennej. Całość gotować długo, aż zawierać będzie tylko niewielką ilość płynu.
Duszone ziemniaki z kapustą.
Do niewielkiej ilości wody wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w drobna kostkę i podduszamy tak długo, aż staną się lekko przeźroczyste. Doprawiamy kminkiem. Dodajemy posiekanej kapusty, doprawiamy pieprzem, curry. Całość dusimy aż do miękkości.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorotamarc
Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 8:41, 30 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję za przepisy, napewno z nich skorzystamy,juz brakowało mi pomysłów . pozdrawiamy -rodzice Kamila
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gucio
Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 17:57, 11 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Bardzo dobrym i zdrowym mięsem jest dziczyzna. Dziczyznę można wymieszać razem z udzcem z indyka i zrobić mielone, gałeczki lub kiełbasy. Z szynki z dzika można robić bardzo różne potrawy praktycznie wszystko to co się robi z wieprzowiny.
Od soboty rozpoczął się sezon polowań więć ruszyły skuoy i o mięso jest łatwiej. Myśmy już kupili sarnę i zamówiliśmy szynkę z dzika.
Sarnę kupiliśmy na skupie w Waliłach koło Gródka. Punkt skupu mieści się na terenie Nadleśnictwa Waliły. Sarna jest w cenie 8 zł za kg. Dzik najprawdopodobnij będzie w kwocie około 2 zł za kg. Zwierzęta są wypatroszone ze skórą. Skup prowadzi Gudzak Włodzimierz tel. 512 195 861.
W Białymstoku działa skup na ul. Sowlańskiej 61/1. Zaletą tego skupu jest to, że można zamówić wybraną część dziczyzny. Ja zamówiłem szynkę z dzika. Prosiłem o młodego dzika gdyż mięśo jest delikatniejsze. Szynka dzisiaj była do odbioru. Szynka waży prawie 5 kg. Niestety wadą kupowania dziczyzny w Białymstoku jest cena, gdyż mięso jest tu droższe. Szynka jest w cenie 26 zł za kg, z tego co pamiętam łopatka około 35 zł, polędwica 55 zł. Tel. kontaktowy do prowadzącego skup 085 678 42 21 lub 085 743 14 18.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorotamarc
Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 17:59, 12 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Dziękujemy za informacje- Dorota i Adam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gucio
Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 8:32, 13 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Wczoraj dostałem w Podlaskim Przedsiębiorstwie Mięsnym ofertę sprzedaży dziczyzny mrożonej, nie znalazłem jej w necie więc przepiszę ją tutaj, może ktoś skożysta.
Dzik:
-Schab b/k - 45 zł; szynka b/k 26 zł; karkówka b/k 23 zł; łopatka b/k 21 zł; polędwiczki 55 zł; mięso gul. Extra 17 zł; mięso mięso gul. II i III 12 zł; tusza bez skóry 16 zł.
Sarna:
Comber b/k 95 zł; udziec b/k 50 zł; łopatka b/k 21 zł; polędwiczki 100 zł; karkówka b/k 20 zł; mięso gul. Extra 17 zł; mięso gul. II, III 12 zł.
Jak ktoś potrafi sam zdjąć skórę, poporcjować mięso i do tego ma miejsce w zamrażarce to kupienie dziczyzny na skupie za Białymstokiem jest dużo tańsze. Zaletą kupienia w Białymstoku jest to, że można kupić małe porcje mięsa, jednak w wyższej cenie.
My mięso z sarny w całości jak leci przerobimy na kiełbaski. Mięso z sarny jest bardzo chude dlatego mieszamy je z mięsem z udźca indyka. Wychodzą pyszne kiełbasy. Kazio je wcina na kanapki czy też na obiad. Z międem z dzika można pokombinować więcej bo nie jest takie chude i suche.
Odważnym, którzy spróbują życzę smacznego. Jacek.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorotamarc
Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 17:35, 22 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Przepis na indyka w mleku kokosowym
filet z indyka pokroić w kawałki,jak na gulasz ,obsmażyć na niewielkiej ilosci oleju,dodac pokrojona w kostkę cebulę,pokrojoną marchew podlać wodą i dusić.Jak mięso będzie miękkie dodać kilka zmiażdzonych ziaren kolendry,pół łyżeczki kurkumy,odrobinę soli i puszkę mleka kokosowego,jeszcze chwilę dusić,podawać z ryzem. Sprawdziłam ,smkowało wszystkim
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Joanna0001
Dołączył: 21 Wrz 2010
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 21:43, 02 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
WItam jestem nowa i troche zielona. dostalismy wyniki testów od dr Wasilewskiej .O matko! nasz syn ma alergie na zboża ,soję kukurydzę, cvzekoladę, mleko. mam pytanko macie może przepis na chlebek lub makaron?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
uroczysko
Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Śro 13:20, 23 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Gucio napisał: | My mięso z sarny w całości jak leci przerobimy na kiełbaski. Mięso z sarny jest bardzo chude dlatego mieszamy je z mięsem z udźca indyka. Wychodzą pyszne kiełbasy. Kazio je wcina na kanapki czy też na obiad. Z międem z dzika można pokombinować więcej bo nie jest takie chude i suche. |
Dzięki Jacku, a dasz przepis na te kiełbaski z sarniny?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gucio
Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 17:23, 25 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Jak robimy kiełbaski to dajemy taką samą porcję dziczyzny jak i udźca z indyka. Mięso mielimy przez maszynkę, dodajemy czosnek drobno siekany, sól (my używamy sól nikosodową) i pieprz świerzo mielony. Mięso bardzo dokładnie mieszamy. Podczas mieszania dodajemy trochę wody aby mięso puściło klej i się trzymało. Następnie mięso zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień jeszcze raz dokładnie mieszamy. My do robienia kiełbas używamy jelit wieprzowych, które kupujemy w sklepie. Jelita wypełniamy mięsem za pomocą maszynki do mięsa z końcówką do robienia kiełbas. Następnie kiełbasy wędzimy. W naszym przypadku wygląda to tak jak opisałem, jeśli ktoś ma jakieś inne sposoby to niech się podzieli wiedzą. Pozdrawiam. Jacek.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
uroczysko
Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Sob 19:00, 26 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Dziękuję..Mam jeszcze jedno pytanie - czym można zastąpic indyka? Młody ma na niego uczulenie:((( Dopiero zaczynam eksperymentować z kuchnią alternatywną)). - do tej pory Krzysiowi gotowała teściowa, ale synek odmówił jedzenia gałek jej pomysłu, na rybę (solę) sie uczulił, królik nie przechodzi mu juz przez gardło, a kurczaki... nie jest to dobra podstawa mono-diety.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gucio
Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 89
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 22:54, 27 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Ciężko coś doradzić. Jak masz dostęp do wieprzowiny hodowanej eko, czyli nie karmionej serwatką, lekami i innym świństwem to możesz spóbować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
uroczysko
Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Pon 13:45, 28 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
nie bardzo..słyszałam że jest jakaś hodowla eko w jasionóweczce..ale nie mam żadnych namiarów
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pomoce_dydaktyczne
Dołączył: 08 Mar 2015
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 22:54, 08 Mar 2015 Temat postu: Przepisy |
|
|
Dziękujemy za przepisy, na pewno skorzystamy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|